Vilka städer går Göta Kanal igenom?

Vilka städer går Göta Kanal igenom, vilket syfte fanns med byggnationen och hur används kanalen i fråga idag? Göta Kanal är en svensk klassiker och år 2000 så utsågs kanalen i fråga till Årtusendets Svenska Byggnadsverk. Göta Kanal byggdes som en följd av ett privilegiebrev från Gustav XIII och arkitekten och byggherren bakom denna avgörande sjövägstransport hette Baltzar Von Platen.

Syftet med Göta Kanal var just det: man ville skapa en sjöväg som gick att använda för att effektivisera transporter från Öster- till Väster - eller vice versa. Kanalen innehåller 58 stycken slussar och den har en total längd som mäter hela 19 mil. Av dessa 19 mil så är 8.7 mil handgrävda - med hjälp av plåtskodda spadar och av soldater. Detta tog ungefär 22 år och för arbetet så satte kungen in hela 16 regementen - eller 58.000 man.

En byggnadsverk före sin tid

Göta Kanal är en unik skapelse där både funktion, skönhet och avancerad teknologi- och arkitektur samspelar på ett häpnadsväckande sätt. Betänker man att byggnationen stod färdig år 1832 och används än idag så blir det ännu mer tydligt vilken enorm bedrift det handlar om: att bygga Göta Kanal - med dessa ringa hjälpmedel och på denna, relativt korta tid - är något som verkligen sticker ut.

Det var emellertid långt ifrån gratis. Omvandlat i dagens penningvärde så kostade projektet närmare 15.6 miljarder kronor. Det kanske kan vara något för dagens politiker att tänka på. Bygger man rätt så får man också nytta av det även i framtiden. Göta Kanal är ett tydligt tecken på detta.

Städerna då? Ja, Göta Kanal börjar - eller slutar - i Sjötorp i Vänern och passerar därefter följande städer: Mariestad, Töremoda, Linköping, Motala, Karlsborg, Norrköping, Söderköping och där resan avslutas - eller påbörjas - i Mem vid Östersjön .

Nivåskillnaden är hög och den högsta punkten på hela Göta Kanal mäter 91.8 meter. Det handlar således om en ganska avancerad ingenjörskonst och detta även med dagens mått mätt; slussarna håller än idag.

Ta en tur genom Göta Kanal i sommar

Är då Göta Kanal värt att besöka? Det är det definitivt. Det finns dessutom flera olika alternativ att se detta svenska mästerverk ur olika synvinklar. Via båt är ett givetvis ett sådant, men man kan även cykla runt Göta Kanal och lägga upp en rutt där man stannar efter vägen och tar in vid något av de mysiga och pittoreska vandrarhem som finns.

Cykelvägarna är bilfria och det handlar om att man cyklar i den takt man själv behagar. Idag kan du välja mellan olika paket där du lägger upp din cykelsemester efter 1-2 dagar eller där du cyklar 3-4 stycken.

Det går även att kombinera båt och cykel och lägga upp turen på både vatten och land. Göta Kanal är idag lika mycket turistattraktion som en funktionell väg från öst- till väst. Vi ska även tillägga att en cykelsemester är väldigt barnvänlig.

Göta Kanal - en svensk filmklassiker

Det är väl idag omöjligt att nämna Göta Kanal utan att tänka på Jan Loffe Carlsson, Stig Ossian Ericson, Kim Anderzon och Magnus Härenstam. Anledningen till detta är Filmen Göta Kanal - eller vem drog ur proppen? som gick upp på biografer 1981 och som fick hisnande 1.5 miljoner personer att slå sig ner i biofåtöljerna.

De negativa recensionerna till trots så har filmen genom åren skaffat sig en kultstatus och många av de repliker som användes är fortfarande i bruk. Vem kan egentligen inte relatera till Loffe Carlssons harang om att Nu har han skitit i det Blå Skåpet?

Har du inte möjlighet att besöka Göta Kanal i sommar så kan du med fördel sätta dig framför tvn en regnig dag och avnjuta ett stycke hederlig svensk kultur i form av en modern klassiker. Uppföljaren kan du dock med fördel hoppa över.

14 Sep 2020