Flytta till ett säkert hem

Antalet inbrott har ökat lavinartat i Sverige. Sedan 2016 nämns en ökning av antalet inbrott på ungefär 75 %. Det cyniske skulle säga att polisen inte längre sköter sitt jobb; sanningen är istället att de inte har resurser nog att göra så. Lösningen i detta är inte att stilla sitta och acceptera denna negativa trend och spiral. Inte heller ligger lösningen att invänta ökade tillskott till Polisens kassa. Nej, det som gäller här är att sätta sig själv i förarsätet och se till att försvåra för tjuven. Kort sagt; att säkra sitt hem. I synnerhet så gäller detta villor och vi tänkte av den anledningen peka på några svaga punkter som kan vara värda att säkra upp innan du flyttar in i ett nytt hus:

 

  • Fönstren. Äldre fönster utgör inget problem för en förslagen tjuv som genom några enkla grepp på nolltid kan pillra upp ett lås. Nyare modeller är effektivare mot inbrott (och ger dessutom en lägre energiförbrukning). Har ditt nya hus äldre fönster så bör du se över dessa.
  • Altandörren: samma sak – men i en större utsträckning – gäller altandörren. Då denna dessutom ofta är placerad så att minimal insyn ges så är detta ett populärt område för tjuven att bryta sig in genom. Stärk upp!
  • Garagedörren. Har ditt hus en gång invändigt till garaget så är det dörren till garaget ofta ett säkert kort för en tjuv att ta sig in igenom. Även här finns det pengar – rent energimässigt – att tjäna vid ett byte (för att inte tala om det rent estetiska).

 

Övriga lösningar: Larm är ett bra sätt att skydda huset. Dagens larm är sofistikerade och går ofta att styra via telefonen. Går ett larm så kopplas det direkt till säkerhetsföretaget varpå en utryckning initieras direkt. Vi skulle även vilja slå ett slag för en gemensam insats i form av grannsamverkan. Lär känna dina nya grannar och försök att hålla utkik åt varandra. Reser någon bort – informera och hjälps åt att hålla koll på dennes hus.

Det här kan även vara ett bra sätt att stärka sammanhållningen i kvarteret och att kombinera nytta med nöje. Varför inte exempelvis synkronisera kvällspromenaderna med- eller utan hundar? Lite motion i trevligt sällskap som samtidigt skänker trygghet. Märk väl här – det handlar inte på något sätt om att vi förespråkar ett medborgargarde; det handlar om att hjälpas åt och försvåra för en tjuv. Ser ni någonting fuffens så ringer ni polisen, ni ingriper inte själva.

Att byta lås ger mer trygghet

Vi har ovan fokuserat på villor och hus; för en lägenhet och en flytt till en sådan så är det dörren som är den svaga punkten rent inbrottsmässigt. Åtminstone om du flyttar lite högre upp i en bostad (flyttar du till bottenvåningen så är det även här fönster och altandörr som du bör stärka upp). Felet många gör är att man litar blint på de gamla ägarna och dessa litade i sin tur blint på de personer de köpte bostaden av – och så vidare.

Kort sagt; låset kan ha varit detsamma under en längre tid, nycklar kan finnas ute på vift och vårt råd är att man innan flytten ser till att kontakta en låssmed för att byta lås på dörren. I vissa fall och inbrottstäta områden så kan det finnas ett värde i att helt byta dörr också. Dagens säkerhetsdörrar garanterar att objudna gäster förblir objudna och detta till ett rimligt pris.

Ett råd i detta är även att se över vilka lås du har på källar- och vindsförråd. Ett vanlig lås utgör ingen större match för en tjuv. Även här kan ni grannar med fördel hjälpa varandra och hålla utkik. Ser du någon suspekt typ i trapphuset – var inte rädd för att fråga vilken denne ska besöka samt vilket ärende han/hon har i ert hus. Var vaksam!