Passa på att skapa ordning i ditt nya hem

Tänker man efter så innebär en flytt – oavsett hur den ser ut – en nystart i livet. Vi tycker att man ska låta denna nystart löpa som en röd tråd genom hela flytten och inte minsts å gäller detta packningen. Att de flesta av oss är lite väl sentimentala då det kommer till föremål, möbler, kläder, porslin och andra saker är välkänt och vi uppmanar av den anledningen till att man använder sin flytt som en bra ursäkt till att rensa ut.

Börjar du packa en vecka innan flytten så har du också gott om tid att rensa undan det du inte kommer att använda. Vi kan här säga att du börjar i din garderob. Troligt är att du i denna har ett visst antal favoritplagg, att du har några plagg som endast används vissa säsonger (shorts, t-shirts, långkalsonger) samt att du har massor av plagg som hamnar i ett sorts vakuum.

Det vill säga; du har plagg som A) inte är moderna längre (men som du hoppas ska komma tillbaka på modet) och du har B) en massa plagg som du inte längre kan använda (viktupp- eller nedgång). Det är bland dessa du ska rensa. Lägg upp två högar på golvet och tänk att den ena ska innehålla saker du ska behålla medan den andra är plagg som du kan avvara. En tumregel: har du inte använt ett plagg på ett halvår så kommer du inte att använda det längre fram heller (bortsett från just säsongsplagg och om du exempelvis just varit gravid). Gör du en sådan resning så kommer du att må bättre då du flyttar in i den nya bostaden. Förrådet då? Den här ytan kräver en egen genomgång.

Förrådet – organisera mera vid flytten!

Gemene mans förråd är att likna vid ett bomdnedslag; kartonger staplade överallt, skidor, golfklubbor, möbler – allt intryckt på en minimal yta och där ingenting går att hitta då man väl behöver det (om man någonsin gör det, för övrigt). Att det blir så är synnerligen lätt att förstå. Vid en flytt så flyttas förrådet, så att säga, direkt till förrådet. Sakerna bärs direkt från ruta ett till ruta två och oordningen byter genom detta bara plats.

Vi skulle vilja slå ett slag för en annan lösning och det är att påbörja en kortare period av magasinering innan man flyttar in. Det kan räcka med någon vecka och där man under den här tiden ser till att bygga hyllor, sätta upp skåp och på annat sätt få ordning i sitt/sina förråd. Kom ihåg här att det inte behöver vara speciellt snyggt; huvudsaken är att det är hållbart och funktionellt. Du kan exempelvis ta hjälp av en snickare om du skulle sakna verktygen och kunskapen. Annars så kan du hitta billiga skåp och annat på Blocket.

Magasineringen i fråga, den kostar verkligen inte så mycket – och vi anser att den kostnaden ska ställas mot den betydligt lättare, framtida resa man ger sig själv genom att organisera upp i förrådet innan man flyttar in.

I övrigt gäller samma sak här som vid garderoben: rensa ut rejält. saker som du inte använder går utmärkt att sälja (ditt skräp är en annans skatt) och du kan använda pengarna du får in till att köpa material för. Kontaktar du exempelvis en hjälporganisation så brukar dessa kunna ställa upp och hämta tyngre saker (om du inte vill sälja dessa) och då gör du dessutom någon annan – i bättre behov av möblerna – en riktig tjänst.