Ska du flytta? Här är en checklista att följa!  

Det är alltid lättare om man har en plan i sitt huvud. Ännu lättare är dock om planen i fråga finns nedskrivet på ett papper. Detta oavsett vad det gäller. Ska du gå och handla så kommer du förmodligen att glömma några saker om du litar enbart på ditt minne; går du istället och handlar med en lista i din hand – ja, då utesluter du den risken. Samma sak om du ska bygga något. Vad är lättast; är det att bygga något från huvudet eller är det i själva verket enklare att följa en ritning? Enkel matematik, eller hur?

Att flytta är inget undantag från detta. Tvärtom, i och med att en flytt kräver ganska mycket förberedelse och som sätter krav både på det mentala och på det fysiska så är det lätt att man tappar bort sig. I kombination med att ett visst mått av stress också (i synnerhet om något börjar gå fel) så blir det än lättare att tappa sin strategi och förlora riktningen på den logistiska kompassen. Av den anledningen så har vi skrivit en checklista som du kan följa nästa gång du flyttar. Vi tar allting från start till mål och med vilken ungefärligt tid innan flytten de olika detaljerna ska tas om hand.

Så fort du kan:

Boka flyttbilen: se till att boka en flyttbil direkt. det är många som på flyttdagen – eller någon dag innan – blivit varse om att bensinstationerna i stadens motorparker inte alls varit så stor som man trott.

Säg upp alla abonnemang: bredband, telefoni och el tillhör de vanligaste. Även gasavtal kan du säga upp. Tänk även på att vissa abonnemang har en lite längre uppsägningstid och att du i coh med detta kan tvingas till dubbla kostnader under en period.

Kolla din hemförsäkring: Se till att din nya hemförsäkring börjar gälla samma dag som du flyttat in. Försök att förhandla lite också. Många binder sig slentrianmässigt till ett och samma försäkringsbolag; trots att man kan få bättre villkor någon annanstans.

  • Ska du flytta med en flyttfirma så är det en god idé att kontakta några sådana nu; detta för att du ska ha tid att jämföra priser samt undersöka företagets rykte lite närmare. Håll utkik efter Bohag 2010; det är en kvalitetsstämpel som ger dig ett bättre jobb. Ska din flyttstädning ske med professionell hjälp så är det även läge att agera på samma sätt och börja jämföra offerter.

Någon vecka innan flytten:

Börja packa: Avsätt en kväll i veckan för att packa. Passa på att rensa ur garderoben också och skänk/sälj/släng det du inte använder. Du kommer aldrig att få ett bättre läge att ”bli fri” från onödiga saker. Det här gäller även dina förråd. Märk alla kartonger noggrant och på varje sida. Packa inte för tungt. Och: se till att du packar i rejäla kartonger. Sådana kan du hyra (lämpligen av en flyttfirma) om du inte vill lägga ut så mycket pengar.

Adressändra. Gå en på Adressändring.se och skriv ner din nya adress. Det är gratis. Passa på att – för några kronor – eftersända din post också. På samma sida kan du också med fördel passa på att skicka ut flyttkort till dina vänner och släkt – detta via mail eller sms. Smidigt!

Gör en flyttanmälan. Logga in på Skatteverkets hemsida och fyll i blanketten om din din flytt.

 

  • Kvällen innan så kan du skruva av alla delar på möblerna som går att göra så med; exempelvis bords-, säng- och soffben. Har du en bokhylla så kan det vara en god idé att skruva isär denna också. All elektronik skyddar du med bubbelplast och du kan med fördel använda buntband för att hålla alla kablar i schack. Ta foton för hur kopplingsscheman ser ut och kom ihåg att märka påsarna där du lägger skruvarna.

 

Under flyttdagen:

Hämta bilen tidigt. Se till att du har en möjlighet att provköra innan ni sätter igång med att packa. Försök att lära känna fordonet, testa bromssträckor (och tänk på att denna blir längre då fordonet är fullt) och känn hur bilen reagerar då du backar. Detsamma gäller släp.

Informera: utse en packmästare som sköter instuvningen i bilen. Para ihop några starkare personer två-och-två och se till att dessa bär de tyngre sakerna. Fördela vikten jämnt över golvet i bilen och lägg ut mattor under/mellan sakerna för skydd mot smuts och mot slitage. Gör gärna en genomgång kring vikten av att lyfta rätt – med benen; du vill inte se att dina vänner drabbas av ryggskott som en följd av att de hjälpt dig att flytta.

Bjud: pizza och några öl per person är givet.

Dagen efter flytten:

Avsätt den efterföljande dagen för flyttstädningen. Tipset är att du börjar tidigt; en flyttstädning tar alltid längre tid än vad man från början tänkt sig. Börja jobba metodiskt och gör klart ett rum innan du påbörjar nästa. Glöm inte att fönstren måste putsas också.