Vad gäller vid ombildning av hyresrätt i Stockholm?

Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter är idag mycket vanligt – inte minst i storstäder. Här svarar vi på frågan ”Vad gäller vid ombildning av hyresrätt i Stockholm?

Stockholm stad som ger erbjudande

Stockholm stad har ett beslut som innebär att hyresgäster hos Familjebostäder och Svenska Bostäder samt Stockholmshem har rätten att ombilda lägenheter till bostadsrätter. Det gäller i elva områden och det är upp till de boende att rösta om detta.

Gränd i Stockholm

Sista ansökan sista december 2019 – för kommunal ombildning

Det erbjudande om ombildning som Stockholm Stad gav hade sista anmälningstid sista december det året. Det betyder att en ansökan var tvungen att komma in innan det datumet för att ansökan skulle behandlas.

Det kan självklart komma fler erbjudanden i framtiden men i dagsläget finns ingen plan på att erbjuda fler ombildningar.

Det finns även en gräns för hur många föreningar som får skapas och inom vilka områden. För att ett område inte enbart ska få bostadsrätter kan alltså en förening inom ett område med många bostadsrätter ha svårare att få godkänt än annars.

En annan gräns är ägandefördelningen. Om mängden hyresrätten går ner till 60 % inom ett område får inte fler ombildningar ske. Ett alternativ är att de tre kommunala fastighetsbolagen äger mindre än 50 % av hyresrätterna.

Områden

De 11 områden som gäller för ombildning är delar av Husby, Grimsta, Bagarmossen, Fagersjö, Rågsved, Skärholmen, Västertorp, Sätra, Rinkeby, Hässelby Gård, Hökarängen.

Kostnad

Vid en ombildning sker först en värdering av bostäderna. Detta ska alltid ske av en oberoende part och när det är ombildning av kommunala fastigheter har Stockholm Stad avtal med en värderare som genomför dessa.

Men för att värdering ska genomföras måste först en förening skapats och en ansökan skett ombildning. Vid värdering kan man räkna ut hur mycket varje bostad blir värd och därmed hur mycket som behöver betalas i insats.

De flesta bostadsrättsföreningar som skapas väljer att ta in extern expertis vid denna ombildning. Detta för att allt ska bli korrekt juridiskt. Det har därmed skapats flera tjänster inom detta område så det är relativt enkelt att hitta stora fastighetsbolag som kan hjälpa till med detta.

Fastighetsägaren kan ge erbjudande

Även om det är privata fastighetsägare kan erbjudande om ombildning av hyresrätter till bostadsrätter finnas. Det är då helt till fastighetsägaren att avgöra om detta ska erbjudas eller inte.

Möjlighet – men kräver majoritet

De personer som inte vill vara med om ombildningen har rätten att bo kvar som hyresgäst. Däremot kan det bli under något andra förhållanden. De blir då hyresgäster hos föreningen.

Läs mer om detta ämne på denna sida: https://www.ombildningskonsultstockholm.se/

9 Jan 2020