Tunghantering - tips och råd

Har du planerat att flytta något tungt? Att flytta exempelvis ett piano eller ett kassaskåp kräver kunskap och - i vissa fall - rätt maskiner. Man kan exempelvis tvingas ta pjäsen utanför huskroppen och i så fall också via en kranbil. Tunga lyft är krävande och inte enbart rent fysiskt: de är krävande sett till att de också kommer med en planering som måste vara vattentät.

Företag som erbjuder tunghantering är därför de du ska vända dig till om du behöver hjälp med att flytta något som du själv inte klarar av att lyfta och bära tillsammans med dina vänner. Du betalar för en tjänst som kräver det lilla extra - och på köpet får du dels allting levererat i ett och samma stycke, och detta utan att någon gjort sig illa. Vi tänkte ge några goda råd gällande tunghantering och hur man ska tänka om man behöver hjälp med tunga lyft - enligt följande:

  • Se till att det finns kunskap. Tyvärr kan man se att många flyttföretag erbjuder tunghantering som en tjänst, men där man egentligen saknar den rätta kunskapen. Det kan innebära skador på både person och föremål. Ett enkelt sätt att säkerställa kvalitet är att se om företaget även erbjuder tunghantering för industrier och för exempelvis verkstäder. Lyft av tunga maskiner är en helt annan femma och kan man erbjuda den tjänsten så har man också den rätta kompetensen och kunskapen för att hjälpa dig.
  • Utbildning. Säkerheten måste komma i första rummet vid tunghantering och hur man tar sig an ett uppdrag ska också vara frukten av en riskanalys och en planering. Företag som är utbildade - gärna enligt Safe Construction - vet hur riskerna ser ut och vilka metoder som är bäst lämpade för varje enskilt lyft och transport.
  • Försäkring. Viktigt är att företaget du anlitar har en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador. Vissa företag kan även erbjuda tilläggsförsäkringar om det handlar om föremål som har ett extra högt värde.
11 Apr 2023