Tips på förberedelser inför en flytt

När flyttdagen börjar närma sig är det lätt att fokusera på flytten av bohag. Kartongerna brukar aldrig räcka till. Vännerna är plötsligt upptagna. Mitt i allt ska flyttstädningen också ske.

Ju längre tid man bott i en bostad desto mer brukar man samla på sig. Husmoderstips från förr var att ta ut allt från skåp och lådor en gång per år. En ordentlig rengöring skulle ske av alla förvaringsenheter. Under tiden skulle kläder vädras och övrigt torkas av. Det var också ett bra tillfälle att sälja, ge bort eller kasta det man inte använt. Tips på senare år är att det som inte använts på ett år inte kommer göra användas någon annan gång heller. Följer man dessa råd så kommer det bli mycket enklare att flytta. Det kommer också bli lättare att hitta i sin bostad. Men även flyttstädningen underlättas avsevärt. Har man inte följt tipsen så bör man börja packa i riktigt god tid. Då kan man samtidigt se över alla tillhörigheter och göra sig av med det man inte vill ta med. Allt förarbete innebär en lättare flytt i slutändan. Dessutom är det väldigt onödigt att ta med sådant som man ändå inte använder.

Eget arbete eller att anlita någon

Om man bestämmer sig för att utföra flyttstädningen själv så är den enda lösningen oftast att börja packa i förväg. På det sättet kan man städa ur vissa skåp och lådor någon vecka innan flytten. Eller kanske till och med hela rum kan färdigställas. Men även om man anlitar någon för städningen så är det bra med förarbete. Det är oftast så att man ska lämna bostaden samtidigt som någon annan ska flytta in. En omöjlig ekvation ifall en städfirma ska kunna komma åt ytor som är belamrade med saker. Genom att göra ett bra förarbete sparas därför tid och man möjliggör att utflyttningen sker enligt avtal.

Det rätta handlaget

Även om man anser sig vara duktig på att städa så kanske inte omvärlden håller med. Den dagliga städningen är helt annorlunda än en flyttstädning. Med tiden kanske man vänjer sig vid att vissa ytor har en nyans som inte är den ursprungliga. Eller så sitter en del smuts så hårt att man tror att det istället är en repa. När man använder rätt medel och redskap så kan det ske underverk. Med rätt handlag och öga blir boendet nästan som nytt igen.

3 Sep 2020