Tänk på detta när du väljer flyttfirma

Det finns ju en hel del flyttfirmor. Vissa mer eller mindre seriösa. De flesta firmor som hjälper sina kunder att flytta är ju bra och fina. Men som i alla andra branscher finns det rötägg som inte ska finnas där. Men undersöker man flyttfirman lite mer innan man bestämmer sig så kan man undvika de värsta fällorna.

Alla som inte kan bära tunga möbler, tunga lådor och liknande kan istället anlita en flyttfirma som kommer och hjälper till om man ber dem om det. Det ingår ju i Rut-avdraget att dra av på sin inkomstskatt för flyttjänsterna som man kan vilja anlita en flyttfirma för.

Leta efter kriterier som dessa

Varje gång som man anlitar ett tjänsteföretag, antingen inom Rot-avdragen eller Rut-avdragen bidrar man ju till att de företagen som man beställer tjänster från, lever och får sina inkomster från en. Därför anser vi att det är viktigt vilka företag som man bestämmer sig för att anlita. När du ska välja tjänsteföretag kan du leta upp dem som har följande kriterier:

  • F-skattsedel. Detta är det vikigaste då företaget inte annars är berättigat till Rut-avdraget. Det innebär att du som anlitar dem, inte ska vara deras arbetsgivare, utan att de själva betalar in för sina arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, skatter och så vidare. Det är ett företag som tar sitt egna ekonomiska ansvar.
  • Ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring innebär att alla arbetarna är försäkrade. Skulle någon skada sig så får den stackaren ersättning för förlorad inkomst.
  • Rätta redskap. En flyttfirma bör ju ha de rätta redskapen för att utföra sina tjänster, såsom egna lastbilar, liftar och rullbord och sådana verktyg som man kan behöva för att lyfta tunga saker. 
  • Goda referenser. En flyttfirma som man vill anlita ska ju ha goda referenser och kunna visa upp att de är att lita på, eller hur? Då bör man alltid fråga efter referenser och sedan följa upp dem, så att företaget är att lita på.
  • Kollektivavtal. Flyttfirman bör ha kollektivavtal så att flyttkarlarna får sjuklön om de blir sjuka, tjänstepension när det blir dags för dem att  gå i pensions, får vara föräldralediga när de vill vara det och får 5 veckors semester på somrarna eller när de själva vill ha det.
  • Kunskap som skyddar flyttkarlarna. Flyttkarlarna bör kunna flytta på saker på sätt som skyddar dem själva. Det är ju ingen mening med att de förstör sina kroppar som de ska arbeta med, eller hur?

Läs mer om flyttfirma i Norrköping här: flyttfirmanorrköping.nu.

17 Dec 2019