Måla om inför flytten?

Att måla om innan man flyttar är ibland ett måste. Bor du till exempel i en hyresrätt och har målat med en avvikande färg så måste du måla om annars kan du behöva betala ersättning till den som flyttar in efter dig.

I bostadsrätter kan man ta ut svängarna mer. Dock kan det vara svårt få sin lägenhet såld ifall den är målad eller tapetserad i skrikiga färger. De flesta målar sina lägenheter i ljusa färger och pasteller för att göra dem attraktiva på bostadsmarknaden.

Professionella målare gör jobbet snabbt

Målningen måste vara fackmannamässigt utförd vilket betyder att du helst skall anlita en målare som utför arbetet. Professionella målare är mycket snabba och kan måla stora ytor fort och snyggt. Målare har tillgång till bra verktyg och erfarenhet av väggar i olika material. De har bra koll på färgåtgång så att det varken köps för mycket eller för lite färg. Det finns duktiga och prisvärda målare i Stockholm och i de flesta stora städer i Sverige.

Måla om själv

Du kan måla själv, men då måste du vara mycket noggrann för att det skall bli bra. Det här skall du tänka på om du skall måla om själv:

Ha rätt verktyg

Om du skall måla om hemma så behöver du färgen du vill måla med, bra belysning, sandpapper, spackel, en roller och ett tråg, en liten och en medelstor pensel, en pinne att röra i färgen med, maskeringstejp, något att täcka möbler med, dammtrasor, täckpapp, en trappstege och trasor att torka färgspill med.

Förbered för målning

Ta bort gamla spikar och skruvar som sitter i väggarna och fyll i hålen med spackel. Slipa ytan så den blir jämn Torka av väggarna med dammtrasan så all lös smuts följer med. Var extra noga i hörnen där det kan finnas spindelnät. Tejpa lister, dörrkarmar, eluttag och liknande med maskeringstejpen. Täck över möbler som riskerar att få färg på sig och täck även golvet med täckpapp.

Dags att måla

Nu kan du börja måla. För att det skall bli ett fint resultat skall du försöka måla så jämnt som möjligt. Måla väggen minst två gånger men var beredd på att du kan behöva måla lite extra på vissa ställen en tredje gång. Ha trasor i beredskap ifall det blir färg spill. Dagens färg är sällan särskilt giftig vilket gör att du kan sova i lägenheten även när den är nymålad. Ta bort tejpen försiktigt när det är klart, låt den inte torka fast. Ett tips är att ta hjälp av en vän när du målar, då blir målningen lite roligare!

24 Feb 2022