Köpa bostadsrätt i Stockholm

Med decennielånga kötider i den kommunala bostadskön är det ingen överdrift att säga att det råder bostadsbrist i Stockholm. Samtidigt har allt fler hyreslägenheter ombildats till bostadsrätter, vilket ytterligare ökat kötiderna. Bor du i en hyresrätt i en fastighet som är uppe för försäljning har du tillsammans med dina grannar chansen att bilda en bostadsrättsförening och ombilda din lägenhet  till bostadsrätt. Du behöver då oftast ta ett bolån för att finansiera bostadsrättsköpet. Har du ingen lägenhet är det enda alternativet att hyra i andra hand (vilket kan bli fruktansvärt dyrt i Stockholm då lägenhetsinnehavare tenderar att ta ut rejäla överpriser för att passa på att finansiera både det ena och det andra i sitt liv) eller att försöka köpa en bostadsrätt. Är du inte mångmiljonär behövs även här att du tar ett bolån.

Vad krävs för att få bolån?

Om du och dina grannar står i begrepp att ombilda till bostadsrätt är du i sammanhanget lyckligt lottad, eftersom bankerna då oftast inte kräver någon kontantinsats. Detta beroende på att de lägenheter som ombildas säljs ungefär 15% billigare till den nybildade bostadsrättsföreningens medlemmar än dess uppskattade värde på marknaden. Det egentliga sammanlagda värdet på föreningens bostadsrätter är alltså högre än fastighetens marknadsvärde. När er bostadsrättsombildning är klar stiger bostadsrättens värde genast till marknadsvärde, vilket innebär en ekonomisk vinst för bostadsrättsinnehavaren. Detta gör att det oftast är relativt lätt att få bolån vid ombildning till bostadsrätt.

Ska du slå dig in på bostadsrättsmarknaden från scratch är det värre, särskilt om du inte har en större summa pengar undanlagd till en kontantinsats. De flesta banker kräver att man kan betala 15% av bostadens pris i kontantinsats. Snittvärdet på en etta i Stockholms innerstad är 3,5 miljoner vilket betyder att kontantinsatsen då blir drygt en halv miljon kronor. Inget man har i byrålådan som hemmaboende student eller nyinflyttad från landet. Har du ändå lyckats skrapa ihop denna summa via lotto eller välvilliga och välbärgade föräldrar väntar sedan bankens bedömning av din betalningsförmåga. Bankernas lånetak går vanligtvis vid fem gånger årsinkomsten, vilket innebär att för att få låna till ovan nämnda etta behöver din månadslön ligga på ca 50 000 kronor före skatt.

Omöjligt för de flesta

Som synes är dessa villkor omöjliga att uppfylla för de allra flesta och man får söka sig till de förorter och kranskommuner som ligger hyfsat nära ens jobb eller skola. Alternativt kan man köpa en lägenhet i ett område där priserna är billiga just nu, men som beräknas ha potential att locka till sig fler människor med anledning av bra läge, vacker natur eller kommunikationer. I till exempel Söderort har priserna stigit i område efter område längs med båda tunnelbanelinjerna och stora utbyggnader och satsningar på kommunikationer görs för att göra området än mer attraktivt. När man sedan träffar någon man vill bo med slår man sina påsar ihop och skaffar en lite större lägenhet och så vidare. Det viktigaste när man väljer att låna pengar är att man inte pressar sig över sin förmåga utan helt enkelt anpassar sina krav på boende till verkligheten och till sin plånbok.

15 Nov 2017