Kolla upp allt det praktiska innan flytten

Dags att flytta? I genomsnitt flyttar svensken tio gånger under en livstid. De flesta av dessa flyttar sker inom samma stad, men några sker också till andra städer. Vilket kan innebära en omställning som i sin tur kräver en större planering av det rent praktiska.

En flytt inom samma stad - och här utgår vi från en mindre sådan - vållar sällan några större bekymmer. Ser man exempelvis till post så kan man nästan alltid få den levererad även om man glömt att eftersända densamma. De nya ägarna till bostaden brukar meddela detta och man kan därigenom också få tag på exempelvis räkningar och annat viktigt.

Flyttar man inom exempelvis Stockholm så krävs det att man har bättre koll på det praktiska - och att man även i övrigt förbereder för det nya livet i den nya stadsdelen. En flytt till exempelvis Solna bör inkludera kunskap om exempelvis en tandläkare i Solna, vilka skolor/förskolor som finns, vilka mataffärer som är prisvärda och - såklart - hur pendlingen ser ut. Det gör att man lättare kan komma på plats. Här ska vi dock även säga att du givetvis inte är bunden till en tandläkare i Solna. Flyttar du från Södermalm och trivs med din tandläkare där så står det dig fritt att även fortsatt välja denne.

Tänk på att säga upp alla abonnemang

Vad är det då man ska tänka på i samband med en flytt? Man kan dela upp detta i två avdelningar. Dels i det rent praktiska där du exempelvis ska säga upp alla dina abonnemang, se över försäkringar - du måste ha en försäkring direkt då du flyttar in i den nya bostaden! - och där du exempelvis gör en adressändring samt en flyttanmälan hos Skatteverket. Detta är det du måste göra i god tid innan flytten.

Ser man till den andra avdelningen så handlar denna om det andra praktiska inför själva flytten. Du ska här exempelvis se till att det finns en flyttbil redo under flyttdagen och att du har tillräckligt med vänner som kan hjälpa dig att bära. Om du funderar på att anlita en flyttfirma så är det bra att vara ute i god tid och ta in offerter på jobbet samt att se över exempelvis trafiktillstånd och referenser. Gällande packningen så är det även läge att ta tag i denna. Se till att börja packa redan veckan innan flytten. Gå igenom varje rum och se till att allt är förberett då flyttdagen infaller. Ser man till kartonger så kan en bra måttstock vara att en kartong per kvm. Det vill säga: ska du flytta från en bostad på 50 kvm så behöver du femtio kartonger. Det låter kanske mycket, men faktum är att det är en formel som stämmer ganska bra med verkligheten. Skruva även isär alla möbler så att det blir enklare att bära.

Flyttstädningen bör även den planeras. Här kan du med fördel se över alternativet i att ta professionell hjälp. Det går att använda rut-avdraget för en flyttstädning och det innebär att du kan dra av halva kostnaden för arbetet. Vill du städa på egen hand? Se till att lämna dammsugare, rengöringsmedel, mopp och allt annat som behövs. Tänk även på att det kommer att ta minst en dag för att städa en bostad så grundligt som en flyttstädning kräver. Avsätt tid!

2 Mar 2022