Hyr en extra yta

Ibland kan man behöva mer lagringsytor än vad man har under kortare eller längre tid. Finns det ytor som man kan hyra och hur hittar man dem? Kan man magasinera även om man är en privatperson?

När man har mer bohag än yta så kan det ibland vara svårt att veta vad man ska göra. Ofta börjar man med att fylla alla garderober till bristningsgränsen. Men när inte ens det räcker till kan det bli dags att fundera över hur man ska lösa förvaringen. Som tur är finns det lager att hyra på de flesta större orter. Man kan magasinera det man behöver under alltifrån några dagar till månader eller år, beroende på vilket företag man väljer att hyra hos. Det är ett bra alternativ ifall man behöver fundera på om man ska flytta till större boende eller om man ska göra sig av med det man lagrar. Men oftast är det billigare att magasinera sitt bohag än att skaffa ett större boende och då kan det vara en lösning som man kan nyttja under många år.

Storlek och skick

Beroende på vad man behöver magasinera finns det olika typer av lokaler att hyra. Om man ska lagra tyger, fotografier och böcker så är det klokt att välja ett lager där det finns uppvärmning under vinterhalvåret. Risken är annars mycket stor att den typen av bohag blir skadad av kyla och fukt. Men om man endast ska lagra sådant som tål lägre temperaturer så kan man hyra en container som oftast är billigare per månad. Storleken varierar beroende på vilket utbud och tillgång som uthyraren har. Om man har ett större behov än vad som finns tillgängligt så kan man kanske hyra flera mindre förråd.

Teckna ett avtal

Det går utmärkt att hitta magasinering som privatperson men det viktiga att tänka på är att man ska teckna ett hyresavtal. Där ska stå hur länge man vill hyra, vad det kostar per månad och vad som ingår i avtalet. Om det skulle bli inbrott, brand eller vattenskador, så är det viktigt att båda parter vet vem som ska stå för kostnaderna. Är det ett uppvärmt förråd så är det också viktigt att avtalet specificerar ifall värmen ingår i hyran eller om det är något som betalas löpande beroende på uppvärmningskostnaderna. Som hyrestagare finns även vissa regler för vad man inte får magasinera, som exempelvis djur eller brännbara vätskor. 

28 Aug 2020