Flyttstädning – vanliga frågor och svar

Att anlita hjälp för sin flyttstädning är inget ovanligt, och särskilt i större städer som Stockholm och Göteborg är marknaden stor. Ska man göra det för första gången är det naturligt att man har en del funderingar. Det gäller att man hittar en firma man har förtroende för. I större städer, Göteborg till exempel, har du ett stort urval att välja mellan, vilket gör att du bör kunna hitta en firma som känns bra. I mindre städer är urvalet mindre och det kan därmed vara svårare. Här kan du lära dig lite kring hur det är att anlita en firma för flyttstädning.

Vad måste jag göra innan flyttstädningen?

Olika firmor ställer givetvis olika krav, men det finns ett antal punkter som de allra flesta har gemensamt. Till exempel:

  • Bostaden bör vara tom.
  • Frys och kyl skall vara avstängda. Frysen avfrostad.
  • Fönster och luckor ska gå att öppna. Om de har speciella mekanismer för öppning och stängning är det bra att informera firman om hur de fungerar.
  • Eventuella skador i bostaden, till exempel i golv, fönster eller lister, bör ha kommit till firmans kännedom innan städningen påbörjas.
  • Varmvatten och el får inte vara avstängt. Fortsätt läsa mer om flyttstädning i Göteborg här.

Hur är det med garantier?

Villkoren för garantier skiljer sig mellan olika firmor. När vi tittar på en slumpmässigt utvald firma, baserad i Göteborg, låter de meddela att de ger garanti på alla deras flyttstädningar. En förutsättning för att garantin ska gälla är att du är med på besiktningen efter att städningen är klar. De flesta aktörer har liknande regler som den här firman i Göteborg har.

Hur vet jag att firman är seriös?

Det här är omöjligt att veta till 100 procent på förhand, men genom att ta referenser och titta på omdömen på nätet (om underlaget är stort) kan du veta ungefär vad du har att vänta dig. Se ändå till att vara på den säkra sidan. Har ni någon särskild överenskommelse kan det vara bra att få ned det på papper, till exempel. Spara alltid offerten för att vara på den säkra sidan.

Du kan också dubbelkolla firmans organisationsnummer med Kronofogden och Skatteverket för att bland annat stämma av att de har f-skattesedel och inte har några obetalda skulder. 

Vem står för redskap och medel?

Vanligt är att städfirman tar med sig allt de behöver för att kunna genomföra flyttstädningen. Det här varierar dock mellan olika firmor. Se till att tala om detta på förhand, så att missförstånd kan undvikas.

15 Feb 2018