Flytta smidigt till ditt nya hus

Det är sällan så lätt som att bara flytta kartongerna, bära ut möblerna och flytta in i ett nytt hus. Ska du bygga hus så brukar resan till inflytt bli ännu längre än väntat och det är någonting som kan komma som en obehaglig överraskning - särskilt om du har familj med småbarn.

Att bygga ett hus är en dröm för många, men det kan förvandlas till en ren mardröm sett till att många har lite för stora förväntningar. Det ska man ha - men de får inte vara orealistiska.

Det tar tid att bygga hus och det måste man räkna med. Något som gör att resan ofta blir svårare är att man kanske äger en bostad - men att man behöver pengarna från en försäljning av denna för att finansiera husbyggnationen. I Stockholm så är den vinsten ofta det som kan göra det möjligt att ens bygga ett hus. Man säljer sin lägenhet, man börjar bygga sitt hus i Stockholm - men var ska man bo under tiden?

Vi tänkte ge några alternativ på detta.

Bygga hus kräver planering i Stockholm

Vi kan säga att du ska bygga ett hus i Stockholm och att du väljer att anlita ett och samma företag för detta. Ni har sålt er bostad och ni har kommit överens om en lite längre tid för utflytt än vad som normalt är brukligt. Det gör att ni under er sista månad kommer att sakna bostad. De nya ägarna till er gamla lägenhet ska flytta in och ni ska alltså flytta ut - men vart? Här är några alternativ:

  • Vänner/magasinering: Magasinering är gångbart vid alla flyttar som innebär att man ställs på bar backe under en kortare period. All magasinering i Stockholm sker i uppvärmda lager - som är övervakade - och det handlar inte om någon extrem kostnad. Kan ni lösa så att ni bor hos vänner eller en släkt under den här perioden så är den här kombinationen absolut bäst.
  • Korttidskontrakt: Bostadsbristen i Stockholm är påtagligt, men det finns trots det en chans att få ett temporärt boende. Många hyresvärdar har nämligen sett en vinning i att hyra ut lägenheter under kortare perioder. nackdelen med detta ligger i ordet vi just nämnde - vinning för en hyresvärd innebär att du kommer att gå med förlust. Ett korttidskontrakt kan vara extremt kostsamt.
  • Flytta in i huset: Valet av byggföretag är avgörande i den här frågan. Redan tidigt så bör ni ha meddelat företaget om hur er framtid ser ut sett till utflytt ur den gamla bostaden. Viktigt är att tidsplanen hålls - naturligtvis; en månad ska inte bli två, tre eller fyra. Och, ni kanske kan lägga upp en plan som innebär att ni kan flytta in även fast man bygger. Är badrum och sovrum färdigställda så kanske ni kan bo i ett litet byggkaos under en begränsad tid? Även här kommer dock magasinering att fordras. Viktigast dock: välj ett företag som levererar uppdraget enligt den överenskomna och avtalade tiden.
14 Sep 2018