Flytta kontoret till Stockholm – fördelar och nackdelar

Är det en fördel eller en nackdel kontoratt genomföra kontorsflytt till Stockholm och etablera sitt företag där istället för att finns i en mindre småstad någon annanstans i Sverige? Ja – eller nej. Till stor del beror det på vad du säljer och hur din konkurrens ser ut. Men även var du har dina kunder och hur dessa skulle påverkas av denna kontorsflytt.

Fördelar

Vilka fördelar finns det med att flytta sitt kontor till Stockholm?

  • Nätverket

Nästan oavsett vilken bransch du är verksam inom är Stockholm den bästa staden för nätverkande. Här finns flest företag, flest huvudkontor, mest forskning osv. Det spelar ingen roll varför du valde att genomföra din kontorsflytt hit – du kommer hitta likasinnade inom kort.

  • Mässor, Konferenser, Utbildningar

Vill du vara i händelsernas centrum? I staden kan du hitta mässor om allt från att driva eget företag till att bygga bostäder. Här kan man lätt hitta nya kunder, knyta nya kontakter och lära sig inom sin bransch. Många företag väljer även att hålla sina konferenser och utbildningar i Stockholm. Fördelen är helt enkelt att man är ”där det händer”.

  • Flexibla kontorslösningar

En tydlig skillnad mellan en mindre stad och en större stad är utbudet av kontorsmöjligheter. Kanske är det inte en kontorsflytt du behöver göra? Kanske ska du säga upp kontoret helt och hållet och istället använda flexibla kontorshotell som lösning. I Stockholm finns mängder av olika lösningar inom detta. Varför inte hyra kontor dag för dag och betala en dagshyra? Eller samma kontorshotell varje dag men med en öppen kontorsplats. Du får tillgång till kontorsservice, wifi, fikarum och samtidigt lära känna mängder av andra företagare som mer än gärna nätverkar.

Nackdelar

Vilka nackdelar finns det med en kontorsflytt til Stockholm?

  • Prisbilden

Nästan oavsett var i Stockholm man hittar ett kontor så är priset per kvadratmeter högt över vad man får betala i andra delar av Sverige. De som vill ha ett kontor i centrala Stockholm kommer få betala riktigt höga priser. Kostnadsmässigt är det negativt att flytta hit. I alla fall om man enbart ser på kostnad för kontor.

  • Svårt att hitta bostad

Även om du lyckats hitta ett nytt och bra kontor så är det bara första steget. Det är inte bara kontorsflytt utan även bostadsflytt som behöver ske. Med tanke på att det är enormt lång bostadskö och mycket stor bostadsbrist är det inte helt lätt att hitta en passande bostad. Men de som har möjlighet att lägga in en stor insats kan alltid få både lägenhet och annat boende.

 

11 May 2019