Flytta från villa till lägenhet – gör folk det?

Bostadskarriären har för många i Linköping, liksom på de flesta platser i landet, gått i endast en riktning – mot villan. För de flesta är ett hus själva slutstationen, det är så man ”ska bo” när man skaffat barn och hund och är etablerade på arbetsmarknaden. Ett hus med en trädgård där barnen kan springa ut och in. En lugn, egen oas där man kan koppla av och eftertänksamt strosa runt i den egenodlade växtligheten, plocka lite äpplen, måla ett plank, slå i en spik. Ja, så har det i alla fall sett ut.

Villadrömmen är genomskådad

Numera är det dock inte ovanligt att familjer som nått sin slutstation, villan, upptäcker att livet inte blev alldeles så rosenrött som man tänkt sig. Visst, barnen kan springa ”ut och in” mellan trädgården och huset, tills de är fem vill säga, och tappar intresset. Den lugna oasen ligger alldeles intill en tjatig granne som inte kan låta bli att kika in över häcken och dra igång en tirad om hur viktigt det är att beskära rosorna och måla om planket varje år. Att plocka äpplen tar i snitt fyra veckor per höst och gällande renoveringar måste man verkligen älska att ägna semestern åt hårt fysiskt arbete för att hinna med allt som behöver fixas, alternativt ruinera sig på hantverkare.

Många upptäcker helt enkelt att de vill få ut mer av livet än att sitta och trona i en villa miltals från nöjen och äventyr. De säljer kåken och flyttar till en lägenhet närmare stan, där de slipper tänka på renoveringar och kan göra vad de vill. Barnen blir överlyckliga över att få komma in till stan där det händer saker. Många som ger upp villalivet för en lägenhet uppger att det kändes som att livet tog slut när man väl kommit till villan, det enda som återstod var att fixa på huset, se barnen växa upp, och bli gammal och grå. I Linköping finns ett pulserande nöjesliv, och för den som säljer en villa går det lätt att hitta en fin lägenhet i någon av de många klassiska kvarteren som Gottfridsberg, Vasastaden eller Innerstaden.

Ta hjälp med flyttstädningen när ni flyttar från villa

Att tömma ett hus och få in bohaget i en lägenhet igen är väl kanske den största utmaningen med att ”byta ner sig”. Samtidigt, med handen på hjärtat, har vi inte ofta lite för många prylar som bara står och samlar damm? Passa på att sälja av lite möbler på Blocket, eller skänk dem till välgörande ändamål. Att flytta till något mindre är ett bra incitament för att rensa ut, det känns som om man blir lite lättare själv också på kuppen.

När man tömt huset är det också en bra idé att ta hjälp med flyttstädning. Att flyttstäda en villa är ett oerhört stort jobb, och det är definitivt värt pengarna att hitta en städfirma som erbjuder flyttstädning i Linköping. När det gäller flyttstädning av villor brukar det inte finnas fasta tariffer utan städfirman vill i regel komma och se hur huset ser ut innan de kan ange ett pris. Så var gärna ute i god tid och be om offerter från många städfirmor. Priset kommer antagligen att förvåna dig positivt. Det råder hård konkurrens på städmarknaden i Linköping, och med RUT-avdraget blir priset för en flyttstädning ofta bara några tusenlappar.

6 Nov 2018