En ergonomiutbildning kan förhindra skador

De flesta yrken kommer att ta ut sin rätt och visa upp en nota på ålderns höst. Många tror att de mer fysiska jobben sliter mest och att de således också kommer att ge störst skada vid ålderdomen. Det är inte riktigt sant. Fysiska jobb kan definitivt leda till skador, värk i leder och i muskler - men det är ofta lättare att förebygga dessa än vad fallet är för den stora riskgruppen: nämligen yrken där man sitter stilla.

Det här är en fara i och med att många arbeten idag innebär långa dagar framför en dataskärm och där man - genom detta - sliter både på nacke, på armar, på specifika punkter (musarm, exempelvis) och på ryggen. Även höfterna kan ta stryk av ett stillasittande jobb - något som bevisas av de stora höftproblem som många yrkeschaufförer dras med. På sikt kan detta innebära att en generation kommer att ha enorma problem med sina kroppar och att det kan komma att kosta hela samhället stora pengar.

För ett kontor så är det därför väsentligt att frågan om ergonomi hanteras korrekt och att man som chef verkligen belyser vikten av detta. Det kan man göra genom att boka in en ergonomiutbildning. En ergonomiutbildning sker på plats på arbetet och där exempelvis en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast sitter med på kontoret och spenderar tid hos varje anställd. Man sitter bredvid, man lyssnar in och - framförallt - ser hur den anställde sitter, hur mycket har rör sig, hur han rör sig och drar från denna information slutsatser om vilka skador detta kan för med sig på längre sikt.

Och: denna ergonomiutbildning leder också till åtgärder i form av lösningar som kan förhindra dessa förslitningsskador. Det är definitivt en utbildning som kan spara pengar - både på sikt för hela samhället och i nuet för ett företag som genom en ergonomiutbildning kan nå ökad produktivitet och minska antalet sjukdagar.

Tunga lyft kräver rätt teknik

Vi nämnde att stillasittande yrken har större risker på sikt. För stunden emellertid så lever andra yrkesmän farligare. Ta bara en flyttgubbe och hur hans arbetsdag ser ut. Det handlar om tunga lyft, det handlar om otympliga föremål, det handlar om att gå i trappor och det handlar om att göra allt detta under en tidspress. Det här kräver definitivt utbildning i hur man ska lyfta och det är ett yrke som kräver hjälpmedel såsom selar och rep.

En ergonomiutbildning i just det här fallet skulle visa på hur man lyfter exempelvis en kartong korrekt. Böja benen, hålla ryggen rak, blicka snett uppåt och därefter - i en synkroniserad rörelse - lyfta kartongen med den stora kraften från benen. Lyfter man på detta sätt så klarar man sig utan skador - både på sikt och för stunden.

Mer läsning: Belastningsergonomi

3 Dec 2018