En balpress underlättar återvinning av flyttkartonger

Flyttkartonger är otympliga, det vet alla som någon gång har flyttat och behövt komma på ett sätt att göra sig av med uttjänta kartonger. Visst är de praktiska när de är uppfällda och lätt kan staplas på varandra i bostaden eller flyttbilen, men när de är tömda och hopvikta, och dessutom kanske har några flyttar på nacken så att de börjar bli slitna, är de mycket svårhanterliga. En del människor sparar sina flyttkartonger mellan flyttarna, tills de är så slitna att de inte kan användas längre. Andra har inte plats att förvara kartongerna eftersom de tar så mycket plats och man behöver utrymme till andra saker. Då kan man försöka sälja eller skänka bort dem, eller helt enkelt återvinna dem.

För flyttfirmor är återvinningen viktig

För en flyttfirma som förutom själva flyttverksamheten även lånar ut flyttkartonger till sina kunder, är återvinning av kartong en ganska stor fråga. För en flyttfirma som nästan dagligen måste kassera flyttkartonger funkar det inte att bara vika ihop dem och lägga dem på hög, berget av kartong skulle snart bli helt oöverstigligt. Därför har många flyttfirmor på sitt lager eller huvudkontor en maskin som har förmågan att pressa ihop wellpapp och kartong till behändiga balar. En sådan maskin kallas balpress.

Hur fungerar en balpress?

En balpress är mycket enkel i sin princip, men den är kraftfull och gör det den ska. Den fylls med material; det kan vara papper, plast eller kartong; och därefter pressar den under högt tryck ihop detta material till en betydligt mindre volym. När man fyllt balpressen pressar den ihop det material den fått, och därefter har den plats för mer material, som pressas ihop igen och så vidare. Till slut har balpressen pressat ihop så mycket material den klarar av, och skickar då ut en bal, som kan väga allt från 25 kg upp till ett ton. Balarna kan ställas på pallar och enkelt skickas direkt till ett pappersbruk för återvinning.

Det finns många olika typer av balpressar i alla möjliga storlekar, men på flyttfirmor, hos grossister och på lager är det vanligast med en vertikal balpress som är ungefär lika hög som en människa. Den spottar ut balar som är hanterliga för en person, och som kan ställas på en lastpall och fraktas iväg med en manuell pallgaffel.

Låna flyttkartonger när du ska flytta nästa gång

Att använda en balpress är att göra ett miljömedvetet val, som samtidigt är bekvämt och underlättar logistiken för ett företag som hanterar mycket kartong. Om du har möjlighet att låna flyttkartonger av din flyttfirma nästa gång du ska flytta, ta chansen och gör det. Flyttfirmor håller sig med kartonger av bra kvalitet, betydligt bättre är de du köper på exempelvis IKEA eller Clas Ohlson. Då vet du att ditt bohag får en trygg transport.

Är du nyfiken, fråga gärna flyttfirman hur de hanterar uttjänta kartonger. Har de en balpress som de använder för att lätt pressa ihop kartong för återvinning så vet du att du dessutom har med ett miljömedvetet företag att göra.

Läs mer om balpressar.

25 Apr 2019