Dags att flytta?

Är det dags att flytta snart? Att flytta innebär alltid en förändring. En förändring kan vara både bra och dåligt. Bra, eftersom man som människa har möjligheten att förändras. Det kan ju vara olika anledningar till att man flyttar; nytt jobb, ny familj, nya omständigheter eller annat som gör att man helt enkelt vill, eller känner sig tvungen att flytta och byta bostad. 

Man får en ny chans att göra något nytt av sitt liv, det kan bli en nystart, om man tar vara på chansen. Det är ju mycket annat också att tänka på om man vill flytta smart. Därför ger vi en checklista att tänka på när man ska flytta;

1. Boka flyttbil

2. Packa saker

3. Boka in vänner och bekanta som kan hjälpa till med flytten

4. Magasinera saker, om man inte vill ta med alla möbler, eller vill förvara saker på annat ställe.

5. Flyttstäda

6. Planera själva flyttdagen

Att tänka på inför flyttdagen

På själva flyttdagen är det några saker som kan vara bra att tänka på; 

1. Tala om adressen. Det kan vara jobbigt om alla inte hittar till det nya stället.

2. När alla har kommit kan man gå igenom själva flytten så att alla vet var möblerna ska vara på det nya stället, vilka packlådor som ska vara i vilka rum, så slipper du flytta möbler och packlådor senare.

3. Hämta flyttbilen och kolla så att allt fungerar som det ska med bilen.

4. När ni väl har fått sakerna på plats fika med alla som har hjälpt till.

5. Sedan är det bara flyttstädningen kvar, som är lättast att genomföra när allt är borta.

Så genomför du en flyttstädning

I köket:

Spisen ska rengöras på insidan av ugnen, och bakom spisen. Alla ugnsplåtar ska rengöras och galler.

Alla köksskåp ska rengöras inne i skåpen, på hyllorna och utsidan på skåpdörrarna och luckor. Alla lådor ska rengöras inuti, koppar ska rengöras. Kyl och frys ska rengöras inuti och torkas utanpå. Alla element ska rengöras, även bakom. Det finns hakar som du kan släppa på så att elementet kan rengöras bakom elementen. Det kan vara svårt att komma åt hela vägen bakom elementet. Då kan du ta en flaskborste och rengöra med den. Spruta på en blandning med vatten och diskmedel.

I badrummet:

I badrummet behöver toalettstolen rengöras ordentligt. Lägg i rengöringsmedel och låt det stå i toan i minst 10 minuter. Under tiden kan du ta dig an handfatet. Spruta på rengöringsmedel, torka rent kranen och hela handfatet. Rengör badrumsskåpet, inuti och utanpå. Spraya fönsterrengöring på speglarna i badrummet. Torka sedan med en mjuk svamp och torka med en fönsterraka. Torka av elementen och rengör bakom. Se ovan hur du rengör bakom elementen. Torka av rör och alla slangar. Rengör badkar och ta ett basiskt rengöringsmedel mot kalkningen. Rengör golvbrunnen. Rengör till sist toalettstolen och toalettringen.

I resten av rummen:

I resten av rummen bör du rengöra fönster. Spraya på med fönsterrengöring. Använd en mjuk svamp och torka rent med fönsterrakan. Torka rent med en trasa på fönsterblecken. Torka till sist av fönsterbrädor, även undersidan. Torka rent alla element och lampsocklar. Dammsug alla golv och moppa golven. Torka rent alla golvlister, dörrlister och dörrar, även ovansidan på dörrarna. Torka alla strömbrytare. Torka bort om du har eventuella fläckar på tapeter. Det bästa du kan använda är en ren och fuktig trasa med lite diskmedel. Tycker du att detta är för mycket, kan du alltid anlita en professionell städfirma som gör det hela åt dig. Bor du exempelvis i Västerås, kan du hitta en bra flyttstädningsfirma här.

10 Mar 2018