Behöver ni en bodelning innan flytten?

Den som ska flytta, har som redan är väl känt, mycket praktiskt att tänka på. Det handlar ju inte bara om att ta hand om delarna som har med vart man ska flytta, och om alla ska flytta med eller ej. Är man i ett förhållande är det ju viktigt att allt löser sig för alla i familjen. Både barnen och frun (eller maken) måste hitta alternativ. De flesta småbarn går ju på dagis och de större i skolan. Då är det inte längre bara att flytta även om man måste, på grund av jobb till exempel. Innan man kan flytta med familjen behöver även de andra familjemedlemmarna hitta sina jobb, skola eller dagis. 

Praktiska saker som måste ordnas med själva flytten

Det är viktigt att få hela bohaget, såsom möbler och packlådor flyttade, plus att när allt väl är flyttat måste man flyttstäda hela bostaden innan man kan lämna den ifrån sig. Bara det är ett eget projekt i sig. Ofta behöver man också bär hjälp, om det inte är så att man anlitar ett flyttbolag. Har man barn är flyttfirma det bästa som man kan ordna med. Då slipper föräldrarna att arbeta med flytten, det är nog att ta hand om sina barn. Förhoppningsvis flyttar man ju till något bättre varje gång som man flyttar. Om man flyttar på grund av nytt arbete, kan antingen Arbetsförmedlingen eller den nya arbetsgivaren hjälpa till ekonomiskt vid själva flytten. Fråga om hjälp. Det är det bästa.

Helt annan flytt om man ska separera

Är det så att endast den ena ska flytta, då blir det genast en helt annan slags flytt. En separation är sällan enkel. Många gånger har man kanske tänkt igenom de olika alternativen innan man bestämmer sig för en flytt från den andra som man har haft en relation med. När man väl har bestämt sig för hur man vill ha det, är flytten sedan den sista anhalten innan allt är ordnat. Är man ännu vänner när man separerar är det bland det bästa, tyvärr är det ju inte alla gånger så. 

Skillnad på sambo och gifta par

Alla par som bor ihop borde egentligen gifta sig innan de flyttar ihop, i alla fall för juridikens skull. Det är så mycket lättare om ett par har varit gifta nämligen, därför att då delar man helt enkelt hälften av egendomen. Båda har "giftorätt" vid en separation, vilket innebär att man har rätt till hälften av det som man har haft tillsammans. Har man endast varit sambor, då blir uppdelningen av det gemensamma hemmet så mycket svårare. Som sambor har man endast rätt till hälften av det som man gemensamt har köpt för att ha tillsammans i samboskapet. Resten, som man hade med sig när man flyttade ihop, det behåller var och en. Blir det svårt att veta hur det ska vara, bör man ta kontakt med en jurist som kan förhandla mellan samboparet om bodelningen, så att allt går rätt till.

5 Feb 2019