Blogg

Kolla kvaliteten på fönstren innan inflytt

12 feb 2019

De flesta som köper ett hus eller en bostadsrätt gör detta lite för snabbt. Åtminstone om man ser till Stockholm där många bostadsaffärer går extremt fort från den initiala budgivningen till dess att kontrakt skrivs och inflyttning sker. Det behöver inte vara fel, men det visar sig vara galet i många fall. Särskilt tydligt blir det om man ser till dolda fel som faktor och de segdragna konflikter som en tvist gällande detta kan skapa. Det uppenbar felet många köpare gör är att man fullt ut litar på säljaren och att man - i stress - köper grisen i säcken utan att vidare undersökt villans egentliga skick.

Det ska man alltid göra och enklast är att anlita en besiktningsman som undersöker alla synliga detaljer på ett professionellt sätt och som sammanställer en lista där alla eventuella fel och brister sammanställts. Det kan leda till att man undviker en rakt igenom dålig affär och det kan hjälpa dig att få till stånd ett lägre pris. Om besiktningsmannen skulle ha anmärkningar på exempelvis fönstrens skick och räkna på kostnaden för en omfattande fönsterrenovering så kan du säkerligen ha detta som ett bra slagträ i din förhandling.

Fönstren? De skulle väl ändå kunna användas som ett skäligt dolt fel och kunna dra vidare i en rättslig tvist? Ytterst tveksamt. Det som är talande med dolda fel är nämligen att de antingen ska ha varit omöjliga att upptäcka eller att de ska ha varit förväntade sett till husets ålder. Har du köpt en villa i Stockholm som är från 60-talet och där originalfönstren är kvar så kan du förmodligen räkna på att dessa - förr eller senare - kommer att kräva åtgärder i form av en fönsterrenovering eller i form av helt nya. Detta kan en besiktningsman hjälpa dig att upptäcka och det kan i sin tur ge dig en lägre köpeskilling.

Fönsterrenovering eller fönsterbyte i Stockholm?

Om det skulle vara så att du flyttar in i ett hus i Stockholm där du de facto vet att fönstren kommer att behöva åtgärdas så är rådet att du tar tag i detta så snart som möjligt och gärna innan inflytt. I många fall så blir man bekväm och låter saker och ting bero. Det kan man inte göra då det kommer till fönster som dels påverkar inomhusklimatet på ett väldigt tydligt sätt och som dels också bär stora kostnader.

Ett fönster som inte håller tätt kostar pengar - handlar det om flera stycken så kan det innebära en ekonomisk katastrof där du hela tiden tvingas höja värmen som en följd av att den varma luften försvinner (och kall kommer in). I många fall så kan en fönsterrenovering vara att föredra framför ett fönsterbyte. Dels så är en fönsterrenovering billigare och dels så kan man också genomföra en sådan i syfte att skaffa lägre U-värde och därmed får bättre isolering (och lägre energikostnader).

En annan fördel med en fönsterrenovering framför ett byte är att man behåller originalet och därmed också bibehåller husets säregna och unika karaktär och estetik; detta gäller främst älder villor och hus. Det senare ställer högre krav på yrkesskicklighet och där man som kund också anstränger sig för att hitta rätt firma för sin fönsterrenovering i Stockholm. Emellertid så kan det bara finnas ett fönsterbyte kvar som alternativ. Fönster har - liksom allt annat - ingen obegränsad livslängd. Någon gång måste de bytas ut mot nya.

Läs mer: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu.

Behöver ni en bodelning innan flytten?

5 feb 2019

Den som ska flytta, har som redan är väl känt, mycket praktiskt att tänka på. Det handlar ju inte bara om att ta hand om delarna som har med vart man ska flytta, och om alla ska flytta med eller ej. Är man i ett förhållande är det ju viktigt att allt löser sig för alla i familjen. Både barnen och frun (eller maken) måste hitta alternativ. De flesta småbarn går ju på dagis och de större i skolan. Då är det inte längre bara att flytta även om man måste, på grund av jobb till exempel. Innan man kan flytta med familjen behöver även de andra familjemedlemmarna hitta sina jobb, skola eller dagis. 

Praktiska saker som måste ordnas med själva flytten

Det är viktigt att få hela bohaget, såsom möbler och packlådor flyttade, plus att när allt väl är flyttat måste man flyttstäda hela bostaden innan man kan lämna den ifrån sig. Bara det är ett eget projekt i sig. Ofta behöver man också bär hjälp, om det inte är så att man anlitar ett flyttbolag. Har man barn är flyttfirma det bästa som man kan ordna med. Då slipper föräldrarna att arbeta med flytten, det är nog att ta hand om sina barn. Förhoppningsvis flyttar man ju till något bättre varje gång som man flyttar. Om man flyttar på grund av nytt arbete, kan antingen Arbetsförmedlingen eller den nya arbetsgivaren hjälpa till ekonomiskt vid själva flytten. Fråga om hjälp. Det är det bästa.

Helt annan flytt om man ska separera

Är det så att endast den ena ska flytta, då blir det genast en helt annan slags flytt. En separation är sällan enkel. Många gånger har man kanske tänkt igenom de olika alternativen innan man bestämmer sig för en flytt från den andra som man har haft en relation med. När man väl har bestämt sig för hur man vill ha det, är flytten sedan den sista anhalten innan allt är ordnat. Är man ännu vänner när man separerar är det bland det bästa, tyvärr är det ju inte alla gånger så. 

Skillnad på sambo och gifta par

Alla par som bor ihop borde egentligen gifta sig innan de flyttar ihop, i alla fall för juridikens skull. Det är så mycket lättare om ett par har varit gifta nämligen, därför att då delar man helt enkelt hälften av egendomen. Båda har "giftorätt" vid en separation, vilket innebär att man har rätt till hälften av det som man har haft tillsammans. Har man endast varit sambor, då blir uppdelningen av det gemensamma hemmet så mycket svårare. Som sambor har man endast rätt till hälften av det som man gemensamt har köpt för att ha tillsammans i samboskapet. Resten, som man hade med sig när man flyttade ihop, det behåller var och en. Blir det svårt att veta hur det ska vara, bör man ta kontakt med en jurist som kan förhandla mellan samboparet om bodelningen, så att allt går rätt till.

Så bör du alltid städa när du flyttar

16 jan 2019

Du vet väl om att du kan dra av på Rut-avdraget när du ska flytta? Förut kunde man endast dra av flyttstädningen på Rut-avdraget, men inte de övriga flyttjänsterna, men från och med i år kan man få dra av alla tjänster som man anlitar när man ska flytta. Det innebär att du har fyra alternativ när du ska flytta och om du vill anlita hjälp vid flytten.

1. Antingen anlitar du någon som enbart kommer och hjälper dig att packa alla dina saker, sedan fixar du själva transporten på egen hand.

2. Eller så packar du alla sakerna själv och anlitar enbart någon som kommer och hjälper dig transportera sakerna åt dig.

3. Eller så anltiar du någon som både packar alla dina saker och transporterar dem åt dig, men då flyttstädar du hela din gamla bostad själv.

4. Eller så anlitar du en firma som både packar alla dina saker, transportera alla möbler och packlådor och flyttstädar hela din gamla bostad åt dig.

Priset sänks betydligt med Rut-avdraget

I och med att flyttstädningen är avdragsgill så kan du sänka priset på flyttstädningen, så mycket som till hälften, men aldrig mer än hälften av priset och aldrig mer än sammanlagt 30 procent av arbetskostnaden per år, eller mer än 25.000 kronor per person och per år. Det som gör flyttstädningen praktisk att anlita en städfirma för är det att en riktigt genomförd flyttstädning tar minst en hel dag att genomföra. Ska du flyttstäda enligt reglerna ska du i princip städa precis allt i din gamla bostad. Du ska städa hela köket. Hela badrummet och toaletter, hela sov- och vardagsrum. Du måste tömma balkong och förråd, garage och trädgård och städa ur dessa.

Så bör du gå tillväga i en flyttstädning

  1. I sovrum och vardagsrum bör du tvätta alla fönster, tvätta fönsterbrädor, element, garderober utvändigt och invändigt. Då är det viktigt att renöga alla hyllor inuti garderoben. Glöm inte att rengöra ovanpå garderoberna. Har du någon fläck på väggen, måste den tas bort. Sedan bör du torka rent på dörrar, dörrhandtag och dörrkarmar, golv och golvlister.
  2. I badrummet bör du rengöra handfat och blandare, liksom under handfatet, och alla rör. Du måste rengöra toaletten, under toastolen, på toaringen och under den. Du bör rengöra alla rör, golvbrunn, dusch och badkar, samt alla kranar. Sedan bör du rengöra badrumsskåp och torka rent ovanpå och inuti badrumsskåpet. Rengör till sist tvättmaskin, tumlare, golv och allt kakel och klinker på golvet.
  3. I köket bör du renögra alla fönster, fönsterbrädor, element och rengöra alla köksskåp. Liksom rengöra inuti köksskåp och luckor. Du bör rengöra skåpdörrar och ovanpå köksskåpen. Du bör rengöra inuti köksluckor och under vasken. Sedan bör du rengöra själva vasken, kranen och diskbänken, arbetsbänk och spis. Dessutom bör du rengöra inuti ugnen och ovanpå ugnen, liksom mikråvågsugn. Du bör rengöra alla ugnsplåtar. Du bör även rengöra kyl och frys. Ta ut allt som är avtagbart i kylen liksom allt som är löst i frysen och diska dem. På samma sätt bör du ta loss det som går att ta loss i köksfläkten och diska alla delarna rena med diskmedel och vatten.

Tyckte du det var för mycket att tänka på och genomföra? Anlita istället en städfirma i Bromma.

Det nya huset - dröm eller mardröm?

19 dec 2018

Köper man ett hus i Stockholm så handlar det om den största affären man gjort i sitt liv. Priserna är extremt höga och har varit så under en lång period (något som på sikt kan innebära att man kan tjäna på det då man väl bestämmer sig för att sälja). Är det värt pengarna? Därom tvistar de lärde: klart är att det handlar om enorma summor, men lika klart är att om det smakar så kommer det också att kosta. Vill man bo i en villa och samtidigt ha närheten till Stockholm så får man vara beredd att betala. Men, man bör vidta säkerhetsåtgärder.

För många köpare så infinner sig en känsla av vinst enbart då man vunnit budgivningen. Man firar och man ser fram emot att flytta in - detta så fort som möjligt. Det är klart att man ska unna sig att vara glad och visst kan man korka upp lite champagne för att fira. Men man bör även sansa sig lite. Från dess att man har vunnit en budgivning till att man stoppar in nyckeln i låset så kommer ganska mycket att ske och man har den perioden på sig att säkerställa husets skick.

Det ska man ta tillvara på. För, det finns inget värre än att se nyblivna husägare hamna i den situationen att man hittar fel i huset som man borde ha upptäckt och där kostnaderna för att korrigera dessa fel rusar iväg. Drömbostaden och framtidsdrömmarna år i kras - man har istället flyttat in i en ren mardröm.

En behörig elektriker och en besiktningsman hjälper dig

Prio ett är att alltid anlita en besiktningsman innan man skriver på och slutför en bostadsaffär. Det är egentligen ingen rekommendation - det är ett måste. Om en besiktningsman hittar fel så kommer dessa att sammanställas i ett protokoll och du som köpare kan - genom detta - sätta press på säljaren och därmed också få till stånd en lägre köpeskilling. Vi skulle dock även vilja säga att en behörig elektriker kan vara nödvändig att anlita i samband med ett husköp.

I samma stund som du står som ägare till ett hus så bär du också ansvaret för att alla installationer är utförda på rätt sätt. Det innebär att dessa bör kontrolleras av en behörig elektriker och att du ska begära ut handlingar från säljaren kring vilken som utfört dem. Har det nyligen skett en renovering där man utfört någon typ av installation - dragit in golvvärme, satt spotlight eller kopplat in tvättmaskin - så ska du få vetskap om vilken elektriker i Stockholm eller vilken elinstallatör som säljaren anlitat. Där ska det aldrig finnas några frågetecken.

Tänk även på att det här inte enbart gäller gamla hus som - av hävd - har äldre elsystem. Tyvärr har många nybyggda hus också uppenbara brister gällande el och installationer. Genom att kontrollera dessa på ett ingående och professionellt sätt så slipper du hamna i en mardröm som dels kostar pengar och som dels kan innebära ren och skär livsfara. Hellre en fråga för mycket än en fråga för lite; det handlar om din livs största affär.

På denna sida kan du läsa mer om vad en elektriker kan hjälpa dig med: http://www.elektrikerstockholm.nu.

Ska du flytta från Uppsala?

14 dec 2018

Är du på väg från Uppsala? Du kanske har bott där sedan barnsben och vill komma längre i din utveckling, eller så kanske du ska börja jobba? Eller så kanske du har pluggat i Uppsala och ska börja ditt riktiga vuxenliv någon annanstans än i Uppsala? Oavsett orsaken till flytten från Uppsala, kan du behöva ta hjälp för att kunna genomföra flytten. Har du till exempel registrerat dig i din lokal Arbetsförmedlling i Uppsala, kan du få ekonomiskt bidrag till själva flytten om du anlitar en flyttfirma för flytten. Det brukar man få, fråga din handläggare på Arbetsförmedlingen och fråga om bidrag för flytten. Om inte de vill bidra, kan man alltid fråga sin arbetsgivare om de kan tänka sig bekosta flytten. Många gånger kan man få ett bidrag till flytten, bara man frågar efter det.

Flyttstädning kostar endast några tusenlappar

En del tar hjälp för hela flytten, från packning, transporten av möbler och packlådor och flyttstädning av en och samma firma. Har man då fått ekonomiskt bidrag till flytten, är det ingen dum idé att ta all professionell hjälp som man bara kan få. Andra tar hjälp bara av en del av flytten; såsom endast transport, eller bara flyttstädning, eller bara någon som kommer och hjälper en att packa ner alla saker. Det tyngsta brukar vara att bära alla saker som man har, och tunga möbler. Har man inte möbler, kanske man inte behöver hjälp just med transporten. Då kanske man endast behvöer hjälp med flyttstädningen.

Den kostar sällan mer än 2000-3000 kronor. Äger du dessutom den bostad som du ska flytta ur, kan du få göra Rut-avdrag på flyttstädningen. Då kan du få ner priset till hälften, beroende på hur mycket som du har dragit av under året. Som mest kan man få göra avdrag på 30 procent av arbetskostnaden under ett år, eller som mest 25.000 kronor under året som har gått. Det gäller så länge du är under 65 år. Är du över det får du till och emd dra av för 50.000 kronor under ett år och per person. Är man två som står på kontraktet på bostaden får var och en dra av på flyttstädningen.

En sådan städfirma kan du anlita

Anlita en flyttstädningsfirma som ger nöjd-kund-garanti så att du vet att du blir nöjd med flyttstädningen. Har de inte en sådan garanti, då vet du inte hur de städar riktigt. Det är stor risk att de slarvar och inte bryr sig om hur städningen blir. Har de däremot en sådana garanti städar de tills du är nöjd. Läs mer om flyttstädning som du kan få i Uppsala.

En ergonomiutbildning kan förhindra skador

3 dec 2018

De flesta yrken kommer att ta ut sin rätt och visa upp en nota på ålderns höst. Många tror att de mer fysiska jobben sliter mest och att de således också kommer att ge störst skada vid ålderdomen. Det är inte riktigt sant. Fysiska jobb kan definitivt leda till skador, värk i leder och i muskler - men det är ofta lättare att förebygga dessa än vad fallet är för den stora riskgruppen: nämligen yrken där man sitter stilla.

Det här är en fara i och med att många arbeten idag innebär långa dagar framför en dataskärm och där man - genom detta - sliter både på nacke, på armar, på specifika punkter (musarm, exempelvis) och på ryggen. Även höfterna kan ta stryk av ett stillasittande jobb - något som bevisas av de stora höftproblem som många yrkeschaufförer dras med. På sikt kan detta innebära att en generation kommer att ha enorma problem med sina kroppar och att det kan komma att kosta hela samhället stora pengar.

För ett kontor så är det därför väsentligt att frågan om ergonomi hanteras korrekt och att man som chef verkligen belyser vikten av detta. Det kan man göra genom att boka in en ergonomiutbildning. En ergonomiutbildning sker på plats på arbetet och där exempelvis en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast sitter med på kontoret och spenderar tid hos varje anställd. Man sitter bredvid, man lyssnar in och - framförallt - ser hur den anställde sitter, hur mycket har rör sig, hur han rör sig och drar från denna information slutsatser om vilka skador detta kan för med sig på längre sikt.

Och: denna ergonomiutbildning leder också till åtgärder i form av lösningar som kan förhindra dessa förslitningsskador. Det är definitivt en utbildning som kan spara pengar - både på sikt för hela samhället och i nuet för ett företag som genom en ergonomiutbildning kan nå ökad produktivitet och minska antalet sjukdagar.

Tunga lyft kräver rätt teknik

Vi nämnde att stillasittande yrken har större risker på sikt. För stunden emellertid så lever andra yrkesmän farligare. Ta bara en flyttgubbe och hur hans arbetsdag ser ut. Det handlar om tunga lyft, det handlar om otympliga föremål, det handlar om att gå i trappor och det handlar om att göra allt detta under en tidspress. Det här kräver definitivt utbildning i hur man ska lyfta och det är ett yrke som kräver hjälpmedel såsom selar och rep.

En ergonomiutbildning i just det här fallet skulle visa på hur man lyfter exempelvis en kartong korrekt. Böja benen, hålla ryggen rak, blicka snett uppåt och därefter - i en synkroniserad rörelse - lyfta kartongen med den stora kraften från benen. Lyfter man på detta sätt så klarar man sig utan skador - både på sikt och för stunden.

Mer läsning: Belastningsergonomi

Bästa sättet att städa inför flytten

27 nov 2018

Ska du flytta? Det är alltid en massa saker som ska ordnas med en flytt. Har du flyttat några gånger går jobbet att flytta kanske som på räls. Många storstadsbor, som i Stockholm, eller i Nacka, är vana vid att flytta. Särskilt i unga år är det många som blir tvungna att flytta ofta då bostadsmarknaden inte är anpassad för så många ungdomar som vill flytta hemifrån. Då händer det ofta att man som ung råkar ut för att bo i andra, tredje eller sjätte hand och mycket händer under tiden som man bor på stället. Ikea har till och med en hel kollektion med möbler som är lätta och praktiska att flytta, just för att underlätta för alla unga som är tvungna att flytta mycket.

En flytt kräver alltid en riktigt grundlig flyttstädning

Och när man nu ska flytta, då är det alltid samma visa; man ska städa efter sig. Har man bott som hyresgäst vet man att hyresvärden kan komma och inspektera flyttstädningen. Då kan hon eller han gå och stryka med fingret ovanför dörrarna; ett ställe många unga inte ens tänker på. Än mindre att det faktiskt kan samlas damm där. Om det händer, vet man att det är kört, och att man blir tvungen att städa om allt. Och gör man inte det, blir man tvungen att betala för ett städbolag som kommer städar. Och då är det inte säkert att hyresvärden anlitar det billigaste städfirman och du blir tvungen att betala oavsett pris.

Med Rut-avdraget får du både flytt- och hemstädning

Då är det faktiskt smartast att själv anlita den där flyttfirman och du som gör det kan dra av haöva priset, med Rut-advraget. Om du anlitar en flyttstädningsfirma, säg i Nacka, då kan du förhandla både om det som ska städas och på sätt som blir godkänt av både hyresvärd och av ägaren som tar över bostaden som du har sålt. Då städar de enligt reglerna satta av Mäklarsamfundet, vilket göra vem som helst nöjd och skulle någon klaga på den, är det bara att hänvisa till Mäklarsamfundets regler om flyttstädning.

Ska du flytta från Nacka finns det ett 70-tal städfirmor som du kan välja mellan. Varför inte välja den som är bäst? Ess plus finns till exempel i Nacka, har egna kvalitetstkontroller, för att undvika fusk och slarv och ser därför till att deras städning alltid blir godkänd och utförd enligt gällande branschregler. Här kan du läsa mer.

Flytta från villa till lägenhet – gör folk det?

6 nov 2018

Bostadskarriären har för många i Linköping, liksom på de flesta platser i landet, gått i endast en riktning – mot villan. För de flesta är ett hus själva slutstationen, det är så man ”ska bo” när man skaffat barn och hund och är etablerade på arbetsmarknaden. Ett hus med en trädgård där barnen kan springa ut och in. En lugn, egen oas där man kan koppla av och eftertänksamt strosa runt i den egenodlade växtligheten, plocka lite äpplen, måla ett plank, slå i en spik. Ja, så har det i alla fall sett ut.

Villadrömmen är genomskådad

Numera är det dock inte ovanligt att familjer som nått sin slutstation, villan, upptäcker att livet inte blev alldeles så rosenrött som man tänkt sig. Visst, barnen kan springa ”ut och in” mellan trädgården och huset, tills de är fem vill säga, och tappar intresset. Den lugna oasen ligger alldeles intill en tjatig granne som inte kan låta bli att kika in över häcken och dra igång en tirad om hur viktigt det är att beskära rosorna och måla om planket varje år. Att plocka äpplen tar i snitt fyra veckor per höst och gällande renoveringar måste man verkligen älska att ägna semestern åt hårt fysiskt arbete för att hinna med allt som behöver fixas, alternativt ruinera sig på hantverkare.

Många upptäcker helt enkelt att de vill få ut mer av livet än att sitta och trona i en villa miltals från nöjen och äventyr. De säljer kåken och flyttar till en lägenhet närmare stan, där de slipper tänka på renoveringar och kan göra vad de vill. Barnen blir överlyckliga över att få komma in till stan där det händer saker. Många som ger upp villalivet för en lägenhet uppger att det kändes som att livet tog slut när man väl kommit till villan, det enda som återstod var att fixa på huset, se barnen växa upp, och bli gammal och grå. I Linköping finns ett pulserande nöjesliv, och för den som säljer en villa går det lätt att hitta en fin lägenhet i någon av de många klassiska kvarteren som Gottfridsberg, Vasastaden eller Innerstaden.

Ta hjälp med flyttstädningen när ni flyttar från villa

Att tömma ett hus och få in bohaget i en lägenhet igen är väl kanske den största utmaningen med att ”byta ner sig”. Samtidigt, med handen på hjärtat, har vi inte ofta lite för många prylar som bara står och samlar damm? Passa på att sälja av lite möbler på Blocket, eller skänk dem till välgörande ändamål. Att flytta till något mindre är ett bra incitament för att rensa ut, det känns som om man blir lite lättare själv också på kuppen.

När man tömt huset är det också en bra idé att ta hjälp med flyttstädning. Att flyttstäda en villa är ett oerhört stort jobb, och det är definitivt värt pengarna att hitta en städfirma som erbjuder flyttstädning i Linköping. När det gäller flyttstädning av villor brukar det inte finnas fasta tariffer utan städfirman vill i regel komma och se hur huset ser ut innan de kan ange ett pris. Så var gärna ute i god tid och be om offerter från många städfirmor. Priset kommer antagligen att förvåna dig positivt. Det råder hård konkurrens på städmarknaden i Linköping, och med RUT-avdraget blir priset för en flyttstädning ofta bara några tusenlappar.

Flytta inom Järfälla – kom ihåg att…

29 okt 2018

som behövs för att flytten ska gå lätt och smidigt.

Adressändra via Skatteverket

Det första du behöver göra är att genomföra en adressändring hos Skatteverket. Enklast sker detta via hemsidan med inloggning med BankID. Det går även att beställa hem en blankett som fylls i och returneras. Ett tips är att spärra adressändring så att detta enbart kan ske med BankID. Därmed minskar risken för att bedragare gör adressändringar utan din vetskap.

Nytt hus – ansök om adress

Om du bygger ett helt nytt hus i Järfälla så har den från början ingen adress. Du behöver därmed ansöka om en adress vilket kan ske på Jarfalla.se. Du anger då namn, e-postadress, fastighetsbeteckning samt övrig information som kan vara nödvändig för Järfälla kommun att ta del av för att ge korrekt information.

Efter att kommunen tagit beslut om ändrad adress, eller ny adress, kommer informationen skickas ut till den som är fastighetsägare på adressen som ansökan gällde.

Registrera lägenhetsnummer

I det fall det finns ett par lägenheter med samma adress får man utgå från vilket lägenhetsnummer som lägenheten har. Är man osäker går det att vända sig till sin hyresvärd eller bostadsrättsföreningen för att få reda på detta.

Är det en nybyggd bostad behöver först den få en adress och bli registrerad. Fastighetsägaren ordnar detta genom att kontakta kommunen och lämna in de ansökningsblanketter som behövs.

Det är visserligen Lantmäteriet som håller i detta register men det är kommunen som ansvarar för att ge Lantmäteriet den gällande informationen.

Boka flytten i tid

Ska ni få hjälp av en flyttfirma i Järfälla eller göra flytten på egen hand? Oavsett är det smart att vara ute i god tid. Är det ett större släp som ska hyras kan det behövas bokas minst en månad före själva flyttdagen eftersom det är stor efterfrågan på släp just kring månadsskiften.

Ska en flyttfirma bokas finns en fördel att först ta in offerter från ett par företag. Dessa kan ställas mot varandra utifrån pris och bemötande. Därefter bör man alltid kontrollera vilket rykte en flyttfirma har, om de har F-skatt och är seriösa.

  1. Boka Flyttfirma. Börja packa och planera flytten
  2. Adressändra eller registrera adress. Kom ihåg att ändra abonnemang.
  3. Genomför flytten på egen hand. Eller låt någon annan göra jobbet

Den smarte tar hjälp med sin flyttstädning

13 okt 2018

Det smartaste sättet att flytta är att ta hjälp rakt igenom. Detta om man bortser från att det kostar pengar och bara ser till den egna bekvämligheten. Att slippa packa, att slippa bära och att slippa köra en stor bil genom en hårt trafikerad stad som Stockholm är värt sin vikt i guld. Dock så har vi all förståelse för att ekonomin är en faktor som man måste ta hänsyn till. Faktum är att många flyttföretag kostar ganska mycket pengar.

Där kan man istället hoppa rakt på pudelns kärna och attackera det största problemet med en flytt - nämligen det faktum att man måste genomföra en flyttstädning.

En flyttstädning är en städning där precis allting ska rengöras och städas av; skåp, lådor, fönster - på alla sidor - ugn, spis, kyl- och frys, lister, takarmaturer, avlopp och golvbrunnar: allt som är synligt ska också vara rent. Det är således inte ett projekt som man genomför i en handvändning.

En flyttstädning kräver tid och i och med att det också handlar om så många saker så krävs också kompetens. Något som leder oss till vårt råd: unna dig professionell flyttstädning. Till skillnad mot en flyttfirma så är det inte speciellt dyrt.

Fullt fokus på den nya bostaden

En flytt handlar om att vända blad och börja på en ny kula. Det är i grunden någonting positivt. En flyttstädning kan till viss del ta udden av denna härliga känsla. Därför så rekommenderar vi också professionell hjälp så sådan kan ge en chans till fullt fokus på det viktiga - att kunna njuta av den nya bostaden och fullt ut kunna inreda, möblera och komma på plats.

Flyttstädning är en hushållsnära tjänst och det innebär att den är märkt med Rut-etikett. Konkret så kan du använda ditt rut-avdrag för en flyttstädning i Stockholm och få en faktura där man dragit av halva arbetskostnaden. Taket ligger på 25.000 kronor/år och person.

En rimlig uppskattning av priset då? Ja, säg att du får betala någonstans mellan 1500-2000 kronor för en flyttstädning i en normalstor lägenhet - 70 kvm - i Stockholm. En mindre lägenhet blir billigare och en större lite dyrare. En viktig sak är även att du beskriver hur din bostad ser ut då du begär in en offert; det gör det enklare för städföretaget att räkna på jobbet.

Behöver du hjälp att hitta hantverkare?

20 sep 2018

Är du på väg att flytta till Uppsala? Då är det bara att gratulera dig och alla andra som har förmånen att få flytta till denna vänliga och trevliga stad, som är lagom stort och som är nära Stockholm, och på det sättet erbjuder både studenter och andra att bo i en storstad som kan erbjuda allt från studier till arbetsplatser, skolor, dagis och alla slags service som man kan tänkas behöva.

Det brukar ta sin lilla tid att hitta allt det man kan tänkas behöva i Uppsala. Det brukar krävas att man bor där ett tag. För den som är ny på platsen är det helt enkelt att bara cykla i närområdet för att lära sig var alla affärer finns, den närmaste och duktigaste frisören, närmaste vårdcentralen, bästa restaurangen, klädaffären och så vidare. För dig som har hus är det ju viktigt att snabbt hitta den bästa hantverkaren eller rörmokaren.

Som husägare behöver man hantverkare

Har man hus, har man ju ett helt annat behov av diverse hantverkare då och då. Om man inte själv är hantverkare och kan utföra de mesta arbeten i ett hus själv. De flesta är ju inte det. Och då kan det vara viktigt att lära sig vilka hantverkare som det är värt att anlita. Känner man ingen i Uppsala seda tidigare kan det vara svårt att veta vilka man kan lita på och som är noggranna. Då kan det vara bäst att googla "målare Uppsala". När du sedan har fått några sådana förslag av Google, kan du sedan ta kontakt med någon av dem och fråga om offert och referenser.

Är man ny som husägare, kan det kännas tryggt att köpa ett hus eller lägenhet som redan är renoverad och som man kanske inte behöver renovera på ett tag. Men de flesta vet att tiden går fort, plötsligt har det gått 5-10 år och det syns att väggar och tapeter är slitna. Då är det dags att måla eller tapetsera om, för att det ska vara snyggt hemma. Det finns ingen som vinner på att ha gamla och slitna väggar och ytor hemma.

Dagen som du behöver en målare, rörmokare eller någon annan hantverkare an det vara bra att kontrollera hantverkarens omdömen, referenser och de arbeten som han eller hon har gjort tidigare. Det finns de som är riktigt duktiga och som inte lämnar ett arbete innan det rä gjort på bästa tänkbara sätt.

Flytta smidigt till ditt nya hus

14 sep 2018

Det är sällan så lätt som att bara flytta kartongerna, bära ut möblerna och flytta in i ett nytt hus. Ska du bygga hus så brukar resan till inflytt bli ännu längre än väntat och det är någonting som kan komma som en obehaglig överraskning - särskilt om du har familj med småbarn.

Att bygga ett hus är en dröm för många, men det kan förvandlas till en ren mardröm sett till att många har lite för stora förväntningar. Det ska man ha - men de får inte vara orealistiska.

Det tar tid att bygga hus och det måste man räkna med. Något som gör att resan ofta blir svårare är att man kanske äger en bostad - men att man behöver pengarna från en försäljning av denna för att finansiera husbyggnationen. I Stockholm så är den vinsten ofta det som kan göra det möjligt att ens bygga ett hus. Man säljer sin lägenhet, man börjar bygga sitt hus i Stockholm - men var ska man bo under tiden?

Vi tänkte ge några alternativ på detta.

Bygga hus kräver planering i Stockholm

Vi kan säga att du ska bygga ett hus i Stockholm och att du väljer att anlita ett och samma företag för detta. Ni har sålt er bostad och ni har kommit överens om en lite längre tid för utflytt än vad som normalt är brukligt. Det gör att ni under er sista månad kommer att sakna bostad. De nya ägarna till er gamla lägenhet ska flytta in och ni ska alltså flytta ut - men vart? Här är några alternativ:

  • Vänner/magasinering: Magasinering är gångbart vid alla flyttar som innebär att man ställs på bar backe under en kortare period. All magasinering i Stockholm sker i uppvärmda lager - som är övervakade - och det handlar inte om någon extrem kostnad. Kan ni lösa så att ni bor hos vänner eller en släkt under den här perioden så är den här kombinationen absolut bäst.
  • Korttidskontrakt: Bostadsbristen i Stockholm är påtagligt, men det finns trots det en chans att få ett temporärt boende. Många hyresvärdar har nämligen sett en vinning i att hyra ut lägenheter under kortare perioder. nackdelen med detta ligger i ordet vi just nämnde - vinning för en hyresvärd innebär att du kommer att gå med förlust. Ett korttidskontrakt kan vara extremt kostsamt.
  • Flytta in i huset: Valet av byggföretag är avgörande i den här frågan. Redan tidigt så bör ni ha meddelat företaget om hur er framtid ser ut sett till utflytt ur den gamla bostaden. Viktigt är att tidsplanen hålls - naturligtvis; en månad ska inte bli två, tre eller fyra. Och, ni kanske kan lägga upp en plan som innebär att ni kan flytta in även fast man bygger. Är badrum och sovrum färdigställda så kanske ni kan bo i ett litet byggkaos under en begränsad tid? Även här kommer dock magasinering att fordras. Viktigast dock: välj ett företag som levererar uppdraget enligt den överenskomna och avtalade tiden.

Förvara sakerna på ett torrt och säkert ställe

23 aug 2018

När det är dags för dig att flytta, kommer du till en hel hoper med praktiska frågor som du bör ta ställning till. Vart du ska flytta, antar vi att du redan har tänkt ut. Det är oftast där det börjar. Sedan när du vet vart du vill flytta, är frågan om vilken typ av bostad; ska det vara större, mindre, ska du flytta in i ett hus, eller lägenhet? Har du resurser är det oftast den roligaste delen med flytten. Det kan vara riktigt bra att kunna börja på ny kula. Många har som princip att alltid flytta till något bättre, och aldrig något som är sämre. Så då startar alltid jakten på den ultimata bostaden. När det är klart, återstår de praktiska frågorna som ska lösas; hur ska du flytta sakerna som du har?

Magasinera saker du vill behålla men inte ha med

Om det är så att du har en del saker som du gärna vill ha kvar, men inte genast, i alla fall, ha med dem till det nya stället, kan du enkelt magasinera dem. Kanske man vill fundera lite till, hur man vill göra med dem? Kanske du behöver förvara dem på något annat ställe medan du renoverar den nya bostaden? Har man till exempel valt att flytta in i ett hus "med charm" som det heter på mäklarsvenska, det vill säga, ett hus med stort renoveringsbehov, kan man behöva förvara alla saker på annan plats medan renoveringen genomförs på det nya stället. Det är praktiskt och renoveringen kan gå snabbare om det är tomt medan man renoverar. Då kan man flytta in med alla saker man behöver i köket, och flytta in med de personliga saker man behöver för att kunna fungera. När väl renoveringen är klar, är det bara att hämta de magasinerade sakerna och slutföra flytten när allt är klart i det nya huset.

Magasinering de luxe

Det går att anlita en firma som till och med erbjuder sig att komma och hämta sakern som du vill magasinera, så att du slipper det. Du får fokusera på det som du behöver göra och som du kanske är upptagen med. Anlitar du en duktig hantverksfirma, kanske de kan renovera hela huset på en eller två veckor? Då blir det ingen dyr magasinering medan huset blir klart. De erbjuder torr och säker förvaring, så att dina saker inte far illa medan de är på annat ställe. Ingen annan får nyckeln till sakerna, bara du. Och när det är dags för att flytta sakerna, kommer de med dem till dig i Stockholm. Läs mer här om hur du kan magasinera sakerna i Stockholm.

Flytta tandläkare eller flytta själv?

9 aug 2018

Idag ser vi en tydlig och oroväckande tendens i vårt samhälle. En tendens som innebär attg gelsbygden utarmas och att och storstäderna växer så att det knakar. Det är lätt att förstå att många unga väljer att flytta till exempelvis Stockholm från mindre städer. Spänning, arbetsmöjligheter, studier och så vidare är samtliga hållbara argument. En tydlig skillnad nu mot så är dock att valet är mindre fritt nu.

Förr flyttade man som ung för att man ville - idag så flyttar många för att man måste. Det finns inga arbeten, det finns inga möjligheter till studier och det finns kanske inga möjligheter till ett socialt liv - som en följd av att alla andra flyttat. Det här skapar en osund fördelning gällande ålder. Kvar blir äldre människor och dessa får det också väldigt tufft. I samhället så brukar nämligen äldre personer hamna i kläm och ser man till sjukvård så är det definitivt inget undantag.

Det mesta handlar om lönsamhet. Det kanske inte är ekonomiskt försvarbart att ha ett sjukhus i Sollefteå (som ju fyllt våra debattsidor de senaste åren), men det kanske finns andra värden än kronor och ören som ska vägas in. Är det rimligt att personer i Sollefteå med omnejd ska åka närmare tjugo mil bara för att få vård? Tjugo mil som dessutom sker på vägar som är under all kritik? Och; vad kommer nästa gång - är det till en tandläkare som man måste åka dessa mil enkel väg för att besöka?

Fler tandläkare i Bromma än i Norrland

Rubriken ljuger, men den påtalar det stora problemet gällande tandvård. Idag har vi fler tandläkare än någonsin tidigare i Sverige. Det är bra. Mindre bra är dock att alla dessa - liksom alla andra branscher - söker sig till Stockholm, Göteborg och Malmö. Skulle du gå i centrum i Bromma så skulle du säkerligen bara där stöta på 5-6 tandläkare. Det gör att urvalet är stort, att priserna blir lägre och att man som boende i Bromma alltid har tillgång till tandvård - billig sådan - då man behöver det.

Men, hur ser det ut på glesbygden? Där lyser tyvärr tandläkare med sin frånvaro. På samma sätt som övrig vård. Boende i Norrlands inland får åka långt för att få sina tänder undersökta och behandlade; något som gör att många struntar i det och i om detta exponerar sig själva för andra, mer allvarliga sjukdomar. Det finns ett tydligt samband mellan sjuka tänder och exempelvis cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Är lägre skatt en lösning?

Det som måste ske är att skapa incitament som gör att tandläkare - och vanliga läkare (stafettläkarsystemet är definitivt inte en hållbar, ekonomisk lösning) - väljer att flytta till- och kanske stanna i glesbygden. Ett tydligt sådant kan vara att man blir skattebefriad under de år man bor i det givna området. Väljer man att som ung, nyutexaminerad tandläkare att bosätta sig i exempelvis Sveg eller Järpen så kanske man ska betala lite - eller ingen skatt: förutsatt man bor där i några år. Under den tiden så hinner man spara ihop pengar. Flyttar man efter tre år -eller hur lång tid som nu bestäms - ja, då kommer en ny tandläkare och stannar lika länge, mot samma förmånliga skattesats.

En annan lösning kan vara att studieskulden skrivs av efter en viss tid - några år. Oavsett vilket så måste någonting göras och det måste också ske fort. Vi kan inte låta en del av Sverige förfalla bara för att större städer ska kunna blomma. Det måste finnas en mellanväg.

På denna sida kan läsa om vilka tjänster/behandlingar en tandläkare kan hjälpa dig med: https://www.tandläkarebromma.nu.

När du blir tvungen radonsanera nya bostaden

27 jul 2018

Ska du flytta snart, eller har du precis nyss flyttat? Det kan vara många trevliga orsaker som ligger bakom en flytt; man har blivit fler och behöver en större bostad, eller så har man blivit färre och behöver en mindre bostad. Någon kanske har fått nytt jobb, kommit in på nya studier eller så flyttar man på grund av kärleken. Men det finns även mindre sådana trevliga orsaker; man kanske har flyttat isär, man flyttar från sin tidigare kärlek, eller måste flytta av andra orsaker. Vilket som ligger bakom en flytt, kan trots allt vändas till något positivt. En ny bostad är alltid en möjlighet att göra den trevlig, till sin och man kan inreda och renovera den, om man så vill.

Misstänker du radon?

Alla hus byggda före 1975 kan man misstänka har radon i sig. Radon är ett radaioaktivt grundämne, en ädelgas och finns helt naturligt i all slags jord, under marken. Radon i hus, kan förekomma i form av blåbetong och är ett byggmaterial som har alunskiffer i sig. Den började tillverkas i början på 1900-talet men upphörde 1975 och kom under den tiden att ingå i många byggnader. Bor man, eller i ditt fall, har ni flyttat in i ett hus byggt mellan 1929-1975 bör man ta reda på om det finns blåbetong i väggar och bjälklag. Man kan göra en radonmätning ifall det finns radon i huset.

Vad man kan göra med radonet

Finns det i bärande material som i väggar och bjälkar, kan man isolera den så att den inte längre är giftig för dem som bor i huset. Det finns till exempel särskilda radontapeter som kan skydda männniskor. Den tapeten bör man inte göra några som helst hål i, som att sätta upp tavlor och liknande, för då förlorar tapeten sin skyddande verkan.

Har man kommit fram till att det finns radon i ett hus, bör man anlita ett saneringsföretag som kommer och gör en riktig sanering. Det innebär att de bygger särskilda luftslussar innan de börjar riva byggmaterialet som radonet finns i. Det innebär att man då helt enkelt river ut allt det byggmaterial som innehåller radon.

Efter det bör man bygga med nytt, färskt material. Man bör även installera särskilda FTX-ventiler, som ser till att inomhusluften sugs ut och in kommer frisk, syrerik luft, för att se till att radonet kommer ut ur huset. Skulle man hitta radon i marken, gäller det att isolera huset och bygga med en tät bottenplatta som huset kan vila på.

← Äldre inlägg